show sidebar & content

Bakgrunn

Ansatte ved flyfabrikken i 1922. Nr. 3 fra høyre nederst er Hilmar K. Knutsen. På rekken bak i midten sitter sjefen for Flyfabrikken, Einar Sem-Jacobsen

Flyfabrikken på Kjeller
I 2012 var det 100 år siden de første flyvninger fant sted på området vi i dag kjenner som Kjeller flyplass. De første – og antagelig noe ustøe – ferdene foregikk med den franske flytypen Maurice Farman Longhorn, en stor dobbeltdekker med skyvende propell drevet av en Renault V12-motor. Daværende Hærens Flyvevesen sikret seg lisensrettigheter for egenproduksjon, først i trikkestallene på Sagene i Oslo, senere på Kjeller flyplass.

I perioden 1921 -40 ble det samlet produsert 110 fly av typene Kaje, Tiger Moth og Fokker CV på flyfabrikken. På slutten av 30-tallet startet en storstilt satsing på lisensproduksjon av nye moderne jagerfly som amerikanske Curtiss Hawk. Totalt ble det bygget over 160 fly på Kjeller. Etter krigen kom nye flytyper inn og Kjeller ble hovedverksted for Luftforsvarets fly, som med jevne mellomrom måtte innom for hovedservice og større reparasjoner.

Den kalde krigen.
Nasjonalt ble det bevilget mer penger til Forsvaret, men det som virkelig skulle gjøre forskjellen var den amerikanske våpenhjelpen. Det ble anskaffet store mengder materiell, i en periode var vi oppe i flere enn 200 jagerfly, i tillegg til radarstasjoner og luftvern. I denne perioden gikk Luftforsvaret fra en britisk til en amerikansk orientering. Oppbyggingen skjedde raskt og innføringen av så mye nytt utstyr, samtidig som mange av både flygere og bakkemannskaper var nyutdannede, førte også til mange ulykker. Om lag 100 flygere mistet livet i løpet av 1950-tallet.

flyfabrikken.no gir et subjektivt innblikk i tidsperioden 1915 – 1972, nesten 60 år av norsk flyvnings historie – den absolutt mest dramatiske – med noen få utvalgte personer som ståsted.

 

Utvikles av
TOBLICON

E-post: tore@toblicon.no

Vi er takknemlig for kommentarer og innspill fra andre som kjenner denne tidsperioden i norsk flyhistorie.